In de zuidelijke uitlopers van de gemeente Burg-Reuland, een kilometer beneden het dorp Ouren, treft u de samenvloeiing van de Ribbach en de Our het Europamonument aan. Op dit drielandenpunt bevindt zich het raakpunt van Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg en België. De grens loopt via de Our en de Ribbach.

In 1967 werd door Georg Wagner, voorzitter van de Vereniging Eifel en Ardennen, parlementslid en voorzitter van de Kamer in Luxemburg, een initiatief genomen om op dit drielandenpunt een EUROPAMONUMENT op te richten.

In 1972 werd de notariële akte verleden van de aankoop van het terrein door de gemeenten Arzfeld (Duitsland), Heinerscheid (Luxemburg) en Burg Reuland.

In een klein park werden vijf indrukwekkende megalieten opgesteld als symbool voor de landen die op dat ogenblik tot de Europese Gemeenschap behoorden.

Het monument werd op 22 oktober 1977 ingewijd.

Vier stenen van de aldaar verenigde landen komen uit:

FRANKRIJK – DUITSLAND – het GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG en BELGIE

Ze dragen gedenkplaten met de namen van grote Europeeërs:

 •     Konrad ADENAUER voor Duitsland
  de steen komt uit de Lüneburgerheide (Zwerfzandsteen)
 •     Paul Henri SPAAK voor België
  de steen komt uit Vielsalm (blauwe leisteen)
 •     Joseph BECH voor Luxemburg
  de steen komt uit het Müllertal (zandsteen)
 •     Christian PINEAU voor Frankrijk
  de steen komt uit de Vogezen (leisteen)

Ter ere van de initiator van het idee van het Europamonument, Georg Wagner uit Luxemburg, draagt de houten brug die de wandelaar van België naar Duitsland brengt, dezelfde naam.